משמעות הבית: סדרת הרצאות

דניאלה שרביט | 12.12.2021 | צילום: Unsplash

משמעות הבית

האם הטכנולוגיה השפיעה על האופן שבו אנחנו רואים את הטבע כבית? כיצד מושג המולדת מעצב את תפיסת המציאות שלנו? ואיך זהותנו נקבעת על ידי הנוכחות הביתית?

התהייה על משמעות הבית כמושג פילוסופי ורוחני, לצד היותו גשמי – בלתי נמנעת מאז הוגי יוון ועד היום. ההגות הנוצרית תופסת את העולם הבא כבית היחיד והנצחי, והדרך אליו היא דרך תלאות ונדודים. בערבית, מילה הנרדפת לבית היא סכן (שורש שמי, שממנו נגזר בעברית – משכן, בית וגם שכן), ומשמעותה – שתיקה ושלווה.

נושא הבית נבחן מזוויות שונות על ידי חזרה אל היינריך היינה, אדוארד סעיד, הגל, ולטר בנימין ודרידה, בסדרת ההרצאות הבית הפילוסופי: בית כמטפורה מחשבתית, בעריכתו ובהנחייתו של ד"ר ראיף זריק, סדרה שנפתחה באוקטובר 2021. שאלות מהמציאות היומיומית והעולמית נדונו בעזרת מטאפורות של בית וגלות, זהות ואי-זהות, ביתיוּת וניכור.

להלן חלק מדבריו של ד"ר זריק בהרצאת הפתיחה:

...למי שאין לו בית, בין אם מדובר בבית לאומי וחי חיי פליטות (פלסטינים, סורים, ארמנים, אפגנים, תימנים), או מי שאין לו בית במובן החומרי המיידי ונאלץ לבלות את לילותיו בתחנות רכבת או בבתי קברות; ובכלל למי שאין לו קורת גג לחסות תחתיה – כל שיחה על הבית כמטפורה מחשבתית נשמעת חשודה אם לא בעייתית. ולמי שאין מולדת אשר יכול לחזור אליה, שירי הלל למשמעות הפילוסופית של קיום בגלות והממד הביקורתי שהיא מביאה איתה לא ירפאו את הפצעים של תחושת האובדן-הכעס-העלבון, ותכופות ההשפלה, אשר חש פליט במעבר הגבול, בנמל התעופה ובלשכות ההגירה…

 

בית. ביקורת. גלות: הרהורים בעקבות אדוארד סעיד ד"ר ראיף זריק

ההרצאה תתקיים ב-28.12.21.

 

הגל והמטאפורה של היות בבית פרופ' פיני איפרגן

 

על הסף: ולטר בנימין, הפילוסופיה, השאלה (היהודית-)גרמנית – פרופ' גלילי שחר

 

בעל הבית והריבון אצל דרידה – פרופ' אנאבל הרצוג

 

היינריך היינה: בין גלות לכמיהה לאל אישי – פרופ' כריסטוף שמידט

 

ההרצאות כולן שודרו וישודרו בשידור חי באתר מכון ון ליר, בדף הפייסבוק ובערוץ היוטיוב של המכון, ויישארו זמינות בארכיון ההרצאות שלנו.

הצטרפות לרשימת התפוצה