משיחיות ופוליטיקה בישראל | במכון ומקוון
לזכרה של פרופ' רות גביזון
יום ראשון | 03.11.24 | בשעה 18:00
רב-שיח שני |
דברי פתיחה: פרופ' שי לביא, ראש מכון ון ליר בירושלים; אוניברסיטת תל אביב
בהשתתפות
יו"ר: מאיר קראוס, מרכז מציל"ה; מכון שלום הרטמן
ד"ר כרמה בן-יוחנן, האוניברסיטה העברית בירושלים
פרופ' אבינועם רוזנק, האוניברסיטה העברית בירושלים; מכון ון ליר בירושלים
פרופ' אוריאל אבולוף, אוניברסיטת תל אביב
מהו מקומם של רעיונות משיחיים בפוליטיקה הישראלית כיום? איזה מקום ראוי לתת לחשיבה גאולית? האם החזון של המדינה הוא שגשוג חברתי, כלכלי ורוחני המכוון אל הפרט והאומה ומתבסס על שיקולים פרגמטיים, או שמא הוא חזון משיחי המכוון אל תמונת סיום גאולית, שאף אם אינה אפוקליפטית, תהליך הופעתה הוא היסטוריה קדושה ושיאה הוא מימושה של הבטחה מטפיזית?
האם שני החזונות יכולים להתקיים זה לצד זה? גרשם שלום כתב: "אני מכחיש בהחלט שהציונות תנועה משיחית היא ושיש לה הזכות להשתמש בשפה הדתית לשם מטרותיה המדיניות. גאולת עם ישראל שאני שואף אליה כציוני, איננה אידנטית כלל וכלל עם הגאולה הדתית שאני מקווה אליה לעתיד לבוא... האידיאל הציוני לחוד והאידיאל המשיחי לחוד ואין מלכות נוגעת בחברתה אלא במליצות נפוחות של אספות עם הממלאות לפעמים את צעירינו רוח של שבתאיות חדשה שסופה להיכשל "(עוד דבר, עמ' 88-89 עם עובד, תש"ן)
האומנם? רבים חלקו על שולם כבר אז, וראו באלמנטים משיחיים חלק בלתי נפרד מהתפיסות הציוניות. אך ספק אם החולקים פיללו שתפיסות משיחיות ישפיעו גם על תהליך קבלת ההחלטות שמדינת ישראל מקיימת במרחב הריאלי.
מהי משיחיות פוליטית? מה מבחין בין חזון אוטופי למשיחיות? האם משיחיות היא בהכרח דתית, או שמא קיימת גם חשיבה משיחית חילונית, למשל בשמאל הפרוגרסיבי? האם משיחיות פוליטית בישראל היא עניין של בחירה, או שהיא עניין של מורשת עמוקה הנטועה בהיסטוריה היהודית וצפויה, כלשונו של שולם, שלא להיוותר אילמת?
שאלת מקומה של המשיחיות בחלל עולמה של מדינת ישראל, השפעתה והשלכותיה יעמדו במרכזו של הדיון שאנו מבקשים לקיים לזכרה של פרופ' רות גביזון.
האירוע נערך בשיתוף עם מרכז מציל"ה