קאנט, קולוניאליזם ואוניברסליזם | במכון ומקוון
עדיין קאנט: עיונים בפילוסופיה הביקורתית ובמורשת הנאורות
הרצאה רביעית |
הכניסה חופשית, בהרשמה מראש >
ד״ר ראיף זריק, מכללת תל אביב-יפו; המכללה האקדמית אונו; מכון ון ליר בירושלים
בשני העשורים האחרונים יש התעניינות גוברת בכתיבתו של קאנט על גזע, אתניות וקולוניאליזם. רבים מזהים אצל קאנט – ואצל הוגי הנאורות בכלל – כתיבה אפולוגטית אשר אפשרה והצדיקה את העבדות ואת הפרויקט הקולוניאלי. אחרים תוהים כיצד ייתכן שכתביו של מי שדגל בשוויון ובכבוד הסגולי של בני האדם, ושל מי שהאמין שיש לראות בבני האדם מטרה בפני עצמה ולא אמצעי, ישמשו בסיס לתמיכה בקולוניאליזם, בגזענות ובהיררכיה בין העמים. הם מוסיפים כי לאמיתו של דבר אפשר לזהות בכתביו של קאנט רטוריקה שביכולתה לעשות את ההפך: לפתח שיח אנטי-קולוניאלי הדוגל בשוויון בין בני האדם ובין העמים. ההרצאה תתמודד עם טענות אלו מתוך התייחסות לישראל-פלסטין. בין השאר נשאל לא רק מה אנו יכולים ללמוד מקאנט אלא גם מה קאנט היה יכול ללמוד מביקור כאן בימים אלה.
הסדרה הארבע-עשרה מטעם מרכז שֹפינוזה
בעריכת פרופ' פיני איפרגן, ד״ר דרור ינון
שנת 2024 היא שנת יובל השלוש מאות להולדתו של עמנואל קאנט, מגדולי הפילוסופים של התקופה המודרנית ושל הפילוסופיה המערבית בכלל. קשה למצוא תחום מחשבה או היבט בחיי היומיום של בני אדם מודרניים שהגותו של קאנט אינה נוגעת בהם: מקומו של האדם בעולם והמטלות התבוניות שהוא מחויב להן מעצבים את פעילותו המדעית, תודעתו המוסרית והערכתו האסתטית את סביבתו הטבעית ואת האמנות שהוא יוצר. קאנט, אולי יותר מכל פילוסוף אחר, מזוהה עם הנאורות, ויחד איתה הוא עומד בשנים האחרונות במוקד של בחינה מחודשת של מורשתה וביקורת חריפה על כשליה, ככל שנחשפים צדדיה הבעייתים והאכזבה מהבטחותיה הלא ממומשות בדבר קִדמה, צעידה לקראת שיפור מתמיד של המין האנושי.
כמו מקומות רבים בעולם, מרכז שפינוזה במכון ון ליר יציין את האירוע בסדרת הרצאות שבהן יידונו היבטים בהגותו שעשויים להעשיר את המחשבה בסוגיות חברתיות ופוליטיות עכשוויות.