הצצה לפורום: להבין את איראן

מערכת האתר | 10.11.2024 | צילום: Unsplash

הצצה לפורום: להבין את איראן

לאן שלא תסתכלו – איראן בכותרות. מי שנתפסת בתודעה הישראלית בדרך כלל כ"ראש התמנון", האויבת הגדולה ביותר של ישראל והמערב – משתנה לנגד עינינו.

באפריל השנה בעקבות החרפת העימות האזורי ובפרט חיסול כוח קודס בקונסוליה האיראנית בדמשק נטשה איראן את הקו הזהיר שאפיין אותה ותקפה את ישראל ישירות, לראשונה בתולדותיה. מאז ביצעה איראן מתקפה ישירה נוספת על ישראל, ורבים סבורים שגם היא אינה האחרונה. אך במקביל למה שנראה כמו הקשחת עמדות שעלולה להסלים למלחמה הפוליטיקה האיראנית סוערת בשל שורה של מאבקים פנימיים על דמותה של המדינה ומינוי מפתיע של רופא לב "רפורמיסט" לתפקיד הנשיא.

באתר המשותף למכון ון ליר ולפורום לחשיבה אזורית מתפרסמים בקביעות מאמרים מקוריים ומתורגמים על הנעשה ברפובליקה האסלאמית של איראן לצד ניתוחים של מגמות אזוריות ועולמיות שיכולים לעזור לנו להבין טוב יותר את המורכבות האיראנית. מקום טוב להתחיל בו הוא הפרק שיוחד לאיראן בפודקאסט שלנו על המזרח התיכון, "כאן זה שאם". בפרק אירחנו את המומחה לאיראן ד"ר רז צימט לשיחה מעמיקה על התהליכים באיראן ועל עליית המדרגה בעימות בין איראן לישראל.

בתחילת יולי השנה נכנס לתפקידו הנשיא החדש והמפתיע של איראן, ד"ר מסעוד פזשכיאן, שנבחר לתפקיד לאחר מותו המסתורי של הנשיא הקודם אבראהים ראיסי בהתרסקות מסוק. הבחירה במנתח הלב המתון פזשכיאן הפתיעה רבים באיראן ומחוצה לה. סקירת כתבת פרופיל נרחבת שפורסמה בפרסית מאפשרת לנו להבין קצת טוב יותר את הבחירה הזאת, את המניעים לה ואת ההשלכות הצפויות על איראן ועלינו.

על שולחנו של הנשיא החדש ממתינים כמובן כמה ענייני חוץ וביטחון בוערים. איראן הבטיחה שתגיב על ההתנקשות במנהיג חמאס אסמאעיל הנייה על אדמתה, וטרם עשתה זאת, וציר ההתנגדות אשר בראשו היא עומדת נמצא בעימות ישיר עם ישראל ובעלות בריתה. המשטר האיראני ייאלץ להחליט בזמן הקרוב מה יחסו למאבק הישיר מול ישראל, ואיך פרויקט הגרעין האיראני משתלב בו, בייחוד לאחר ההתנקשות הישראלית במנהיג חזבאללה חסן נסראללה וחיסולו של מנהיג חמאס יחיא סינוואר בקרב מול חיילי צה"ל בעזה.

מדיניות החוץ אינה הדבר היחיד שמעניין את 90 מיליון האזרחים החיים באיראן. נושא מרכזי נוסף שמעסיק את האיראנים הוא המשבר הכלכלי העמוק שהמדינה נקלעה אליו. בפורום לחשיבה אזורית ניסינו לאחרונה להבין מהן התוצאות האמיתיות של הסנקציות שמוטלות על איראן (כ-1,500 סנקציות נכון להיום) בריאיון מיוחד עם שניים מהחוקרים המובילים בעולם בנושא של סנקציות כלכליות. המסקנות הפתיעו גם אותנו. מחבר המאמר, פרופ' ליאור שטרנפלד, הספיק מאז להיפגש עם נשיא איראן בשולי עצרת האו"ם בניו יורק.

בה בעת החברה באיראן ממשיכה להתמודד עם שורה של משברים ומאבקים פנימיים. תופעת נישואי הקטינות והקטינים היא פצע מרכזי במדינה, כשילדות ונערות מוסיפות להיות אלה המשלמות את המחיר הכבד ביותר. כבר ב-2020 עסקנו במכון בהיבטים המגדריים של החברה באיראן במסגרת אירועי "הופה, פה זה לא אירופה".

השערורייה האחרונה שמסעירה את איראן קשורה דווקא בהיפ-הופ ובראפר האיראני תומאג' סאלחי, שהפך לסמל למאבק בכוחניות המשטר. סאלחי עלה לכותרות בשנים האחרונות כשהשתתף במחאות החג'אב באיראן, ופרסם שירים שבהם הוא מבקר את המשטר ומכנה אותו בין היתר "מאפיה". כשניסה לברוח מהמדינה, הוא נעצר והובא למשפט. גזר דין המוות שהוטל עליו עורר גל נוסף של מחאות בתוך המדינה ומחוצה לה. נכון לעכשיו גזר הדין בוטל וסאלח צפוי לעמוד למשפט חוזר כשגורלו אינו ידוע.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

לקריאת מאמרים נוספים שפורסמו במסגרת ״הצצה לפורום״:

"ההילולות בקברי צדיקים במרוקו כגשר לשלום" מאת עינת לוי.

״דה־רדיקליזציה משני צידי הגדר״ מאת ד״ר יריב מוהר.

״הריסות בתים בנגב״ מאת סלימאן א־תיהי.

הצטרפות לרשימת התפוצה