מראה שחורה: ביג דאטה וחיזויים ברפואה, 19.01.22
מדע חוצה גבולות | מפגש ראשון
העונה החמישית של הסדרה ״מדברים על מדע במאה העשרים ואחת״
שיחה עם פרופ' בן רייס
בעריכתו ובהנחייתו של פרופ' אורן הרמן, אוניברסיטת בר-אילן; מכון ון ליר בירושלים
לו יכולת לדעת מה צופן לך העתיד מבחינה רפואית, היית רוצה בכך? מה בדבר מועד מותך? מהפכת הביג דאטה והבינה המלאכותית מאפשרת לחזות את עתידם הרפואי של אנשים, ובכלל זה לנבא התעללות וניסיונות התאבדות. יכולות אלו פותחות בפנינו אפשרויות חדשות אך גם מעלות שאלות רבות על הגבולות האתיים של המדע. במפגש נשוחח עם אחד מחלוצי השימוש בביג דאטה ברפואה, פרופ' בן רייס, מנהל יחידת הרפואה המנבאת בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת הרוורד (בעברית).
בעונה החמישית של הסדרה ״מדברים על מדע במאה העשרים ואחת״ נפגוש חוקרים וחוקרות ממגוון עולמות תוכן שעיסוקם המדעי חוצה גבולות בשלל מובנים. נשוחח עם איש מחשבים החוצה את מחסום הזמן על ידי שימוש בביג דאטה (נתוני עתֵק) לחיזוי תחלואה ומגפות, עם מהנדסת המפתחת ננו-שבבים לטיפול בבעיות במערכת העצבים המרכזית, עם סופר-פיזיקאי הנע בין עולמות הבדיון והאמת, עם חוקרת אינטרנט שבוחנת את ההשפעה של ריבונות דיגיטלית על גבולות לאומיים ועל מורשות לאומיות, ועם מדען שמגדל עוברים של יונקים מחוץ לרחם אימם.
הסדרה תינעל בהקרנה של הסרט Black Holes: The Edge of All we Know ובמפגש עם יוצרו. הסרט עוסק בניסיון הדרמטי של מדענים לחצות גבול בלתי עביר בהגדרתו: לראות במו עיניהם את מה שאינו ניתן לצפייה.
באמצעות מבט על חציית גבולות במדע, ננסה להבין טוב יותר את כוחם המשבש של המדע והטכנולוגיה, אך גם את ההבטחה הגדולה הטמונה בהם – הבטחה לשינוי המאפשר לנו, ולפעמים גם מחייב אותנו, להבין את עצמנו מחדש.
קראו את המאמר: מדע חוצה גבולות – סדרת הרצאות >>>