"העברים" – אירועים וסדנת חשיבה במכון
רונה ברייר-גארב | 28.10.2020 | צילום: מתוך "העברים"
בשנים האחרונות פנה המכון גם לקולנוע הדוקומנטרי, כמדיום נוסף שניתן להשפיע דרכו על עולמות הרוח בישראל. במהלך 2019–2020 התקיימה במכון סדרת אירועים סביב סרטי "העברים". האירועים היו תוצר של שיתוף פעולה של מכון ון ליר עם יאיר קדר, במאי ומפיק סרטים תיעודיים, יוצר מיזם "העברים" – מעבדת יצירה לסרטי תעודה ביוגרפיים על כותבים וכותבות בולטים בשדה התרבות העברית והיהודית. כחלק משיתוף הפעולה עם המכון התקיימה סדנה לחוקרים וליוצרים שעסקה בעתידו של מיזם "העברים", ונערכו במכון הקרנות ודיונים לציון עשור למיזם.
יאיר כותב:
לפני שנתיים, לאחר שיצאה לאור עונה חדשה של סדרת "העברים", שכללה סרטים על רבי שלום שבזי ואברהם סוצקבר, ז'קלין כהנוב ודוד פוגל, אבות ישורון ומרים ילן שטקליס, מצאתי את עצמי עומד על פרשת דרכים. לאחר 14 סרטים, התקבלות יוצאת מן הכלל, עיסוק מסיבי בכתיבה יהודית וישראלית ובתרגום שלה למדיום של הטלוויזיה, דרך תהליכי יצירה משותפים עם אנימטורים, מאיירים, מוזיקאים, עורכים וצלמים – שאלתי את עצמי לאן על המיזם הזה להמשיך. מכון ון ליר איפשר לי להתחבט בשאלות האלה – ויחד עם צוות המכון, ביניהם פרופ' שי לביא, ד"ר יוכי פישר ורונה ברייר-גארב, התחלנו בתהליך בירור. התהליך הזה נועד לאוורר את מה שאני יודע לעשות, את מה שאני חושב שאני יודע לעשות, את התפיסה של המיזם את עצמו ואת היעדים שלו, ולנסות להאיר בזוויות חדשות את האפשרויות העתידיות של המיזם. ראשית, נוצרה סדרת הקרנות שמלוות ברבי שיח, שפתחו אפשרויות חשיבה סביב הסרטים שנוצרו כבר. שנית, נוצרה מעבדת חשיבה מצומצמת וממוקדת, שאליה הוזמנו מגוון חושבות וחושבים ממרכזים שונים של החשיבה הישראלית, ובמהלך כמה שעות מיזם "העברים" כפי שאני מכיר אותו נחשב מחדש, נחבט, פורק, מוסמס, נמעך, שוקף, הורכב מחדש, ונפתח לאפשרויות עתידיות שרבצו מעבר לאופק המוכר לי. תהליכי עשיית סרטים תיעודיים הם תהליכים רב שנתיים. עשיית סרט תיעודי יכולה להימשך שלוש שנים ויותר. מיזם העברים הוא איטי אף יותר בבישול הארוך שלו, אבל ההשראה שניתנה לי בון ליר בשני התהליכים הפוריים המקבילים שנוצרו תלווה את "העברים" ואותי עוד ימים רבים.
רבים מסרטי "העברים" זמינים לצפייה ברשת. אנחנו מזמינים אתכם לצפות בדיונים שנערכו במכון בעקבות הסרטים בקישורים האלה:
- דיון בעקבות הסרט: דבש שחור, שירת חייו של אברהם סוּצקבר, בהשתתפות: ד"ר קארין נויבורגר, פרופ' אברהם נוברשטרן, ד"ר זהבית שטרן.
- דיון בעקבות הסרט: לבנטינית, ז'קלין כהנוב, בהשתתפות: פרופ' הנרייט דהאן-כלב, אינס אליאס, רפאל בלולו, ד"ר צמרת לוי-דפני.
- דיון בעקבות הסרט: מורי: חידת שבזי, בהשתתפות: ד"ר אסף דוד, פרופ' בת-ציון עיראקי-קלורמן, ישראלה שאער-מעודד, ד"ר מנשה ענזי.
- דיון בעקבות הסרט: ישורון: שישה פרקי אבות, בהשתתפות: ד"ר יוכי פישר, עמיחי חסון, פרופ' נידאא ח'ורי, ד"ר רועי גרינוולד.
- דיון בעקבות הסרט: שיר ידידות, ר' דוד בוזגלו, בהשתתפות: רפאל בלולו, ד"ר אורית ואקנין-יקותיאלי, גל קרמרסקי.
- דיון בעקבות הסרט: מלך היהודים, ביאליק, בהשתתפות: ד"ר חמוטל צמיר, פרופ' צחי וייס, ד"ר רני יגר, טפת הכהן-ביק.
- דיון בעקבות הסרט: העורב: ולדימיר זאב ז'בוטינסקי, בהשתתפות: ד"ר מרב ג'ונס, פרופ' אלכסנדר יעקובסון, פטר קריקסונוב, עידו הררי.
- דיון בעקבות הסרט: אשה פשוטה, זלדה, בהשתתפות: טפת הכהן-ביק, ד"ר יעל שנקר, אליעז כהן.