מדד המגדר 2024

אי-שוויון מגדרי בישראל

בעריכת

הגר צמרתחנה הרצוגנעמי חזן, יוליה בסין, רונה ברייר-גארבהדס בן אליהו

מו"ל

הוצאת מכון ון ליר

שפה עברית
שנת הוצאה 2024
סדרה מדד המגדר, שוות – קידום נשים בזירה הציבורית

מדד המגדר של שוות • המרכז לקידום נשים בזירה הציבורית במכון ון ליר בירושלים הוא כלי מדידה רב עוצמה הבוחן שינויים לאורך זמן במצבם של נשים וגברים בישראל. המדד מציג תמונה מפורטת של האי־שוויון בתחומי חיים שונים – עבודה, השכלה, עוני, עוצמה פוליטית וכלכלית, תרבות וספורט, אלימות, משפחה, חלוקת זמן, ובריאות – ומדי שנה מתווספים לו תחומים חדשים. בשנת 2024 התווספו שני אינדיקטורים חדשים: הפער המגדרי בדרגות בכירות בצה"ל ובבעלות על עסקים קטנים. בנוסף, החל פיתוח של ממד חדש: פערים מגדריים בקרב א.נשים עם מוגבלות.

בחינת האי־שוויון המגדרי נעשית לא רק על פי ההבחנה הבינארית בין גברים לנשים אלא גם בהצטלבויות בין מגדר לבין מיקומים חברתיים שונים, כמו הפריפריה, החברה הערבית והחברה החרדית בישראל, ונשים וגברים בגילאי 65 ומעלה. המדד חושף מגוון של נקודות אי־שוויון בין נשים לגברים בישראל באופן המעיד על כך שאי־השוויון המגדרי הוא עיקרון מכונן ואבן יסוד עיקשת של החברה בישראל.

השנים האחרונות מדגימות עד כמה ההישגים בתחום השוויון המגדרי בכלל, ובהיבטי הייצוג הפוליטי של נשים והשפעתן על עיצוב המציאות, הם שבריריים. המלחמה והסטת תקציבי המדינה לטובת הביטחון הם בעלי השלכות מגדריות משמעותיות. ההשפעה המצטברת לאורך זמן בצירוף המהלכים לשחיקת הדמוקרטיה מביאים להתרחבות הפערים המגדריים ולהעמקת אי-השוויון המגדרי והחברתי בישראל.  מענה הולם לצרכים מגדריים ייחודיים חייב להינתן באופן שוטף ולהתבסס על נתונים רגישי-מגדר, כדוגמת הנתונים העומדים בבסיס מדד המגדר. נתונים אלה מאפשרים למדד המגדר להיות מצפן למקבלי החלטות ולגורמים ממשלתיים וציבוריים בישראל.

כל נתוני מדד המגדר זמינים לשימוש באתר יודעת - מרכז ידע נשים ומגדר. מדד המגדר זמין להורדה מהאתר כקובץ PDF בעברית.

הצטרפות לרשימת התפוצה