במכון ומקוון | חורים שחורים: הקצה של כל מה שאנו יודעים
מדע חוצה גבולות
הקרנת סרט תחת כיפת השמים ושיחה מקוונת |
הכניסה להקרנה בהרשמה מראש >
שיחה (באנגלית) עם יוצר הסרט פרופ' פיטר גָליסון
בהנחיית פרופ' אורן הרמן, אוניברסיטת בר-אילן; מכון ון ליר בירושלים
מפגש שישי בעונה החמישית של הסדרה ״מדברים על מדע במאה העשרים ואחת״
הסדרה תינעל בהקרנת הסרט עטור השבחים ובשיחה עם יוצר הסרט, הפיזיקאי וההיסטוריון של המדע פרופ' פיטר גָליסון מאוניברסיטת הרוורד (באנגלית).
Black Holes: The Edge of All We Know (99 דקות)
חור שחור נולד ממוות. כח המשיכה של כוכב ענק שקורס אל תוך עצמו הוא כה גדול שאפילו אור לא יכול לצאת ממנו, ומכאן השם של התופעה. אבל למרות שמקורם במוות, החיפוש אחר חורים שחורים הם אולי הסימן המרגש ביותר של חיים על פני כדור הארץ: התשוקה של האנושות להבין את היקום ואת מקומנו בתוכו. בסרטו עטור השבחים, הבמאי פיטר גליסון לוקח אותנו למסע מופלא עם מדענים המבקשים לפצח את אחת החידות הגדולות שידענו. מה שהם מגלים מלמד אותנו לא רק על מה שיש שם בחוץ, אלא גם, ואולי אף יותר, על החיבור המפעים בתוכנו בין השכל האנושי לרגש.
על הסדרה
המטפורה של חציית גבול היא עשירה ומגוונת: אנו חוצים גבול כשאנחנו עוברים מארץ לארץ, אבל גם כשאנחנו מעיזים, או מגזימים, או קוראים תיגר על מוסכמה. כמו בחיים, גם במדע נחצים מעת לעת גבולות למיניהם – פיזיים, פילוסופיים, פסיכולוגיים, וגם נורמטיביים. חציית הגבול יכולה לערער אך גם לרגש ולהצית את הדמיון. דוגמאות מפורסמות הן חציית גבול השמיים של איקרוס ושל ממשיכיו חלוצי התעופה; סינתוז התרכובת האורגנית הראשונה; תורת האבולוציה, שריסקה את הגבול הקשיח בין האדם לטבע; גילוי הרדיואקטיביות והמכניקה הקוונטית, שחצו שתיהן את גבול החושים; השימוש בפצצת אטום; הטיסה לירח; והיום – פיתוח כלים לעריכה גנטית.
בעונה החמישית של הסדרה ״מדברים על מדע במאה העשרים ואחת״ נפגוש חוקרים וחוקרות ממגוון עולמות תוכן שעיסוקם המדעי חוצה גבולות בשלל מובנים. נשוחח עם איש מחשבים החוצה את מחסום הזמן על ידי שימוש בביג דאטה (נתוני עתֵק) לחיזוי תחלואה ומגפות, עם מהנדסת המפתחת ננו-שבבים לטיפול בבעיות במערכת העצבים המרכזית, עם סופר-פיזיקאי הנע בין עולמות הבדיון והאמת, עם חוקרת אינטרנט שבוחנת את ההשפעה של ריבונות דיגיטלית על גבולות לאומיים ועל מורשות לאומיות, ועם מדען שמגדל עוברים של יונקים מחוץ לרחם אימם.
הסדרה תינעל בהקרנה של הסרט Black Holes: The Edge of All we Know ובמפגש עם יוצרו. הסרט עוסק בניסיון הדרמטי של מדענים לחצות גבול בלתי עביר בהגדרתו: לראות במו עיניהם את מה שאינו ניתן לצפייה.
באמצעות מבט על חציית גבולות במדע, ננסה להבין טוב יותר את כוחם המשבש של המדע והטכנולוגיה, אך גם את ההבטחה הגדולה הטמונה בהם – הבטחה לשינוי המאפשר לנו, ולפעמים גם מחייב אותנו, להבין את עצמנו מחדש.
לקריאת המאמרים: מה הסיפור של חורים שחורים?, מדע חוצה גבולות – סדרת הרצאות