כפל ראייה: סיפור על סופרים ומרגלים, 01.05.22
העיתונאית מיה סלע משוחחת עם פרופ' יהודה שנהב-שהרבני על ספרו החדש כפל ראייה, סיפור על סופרים ומרגלים (פרדס הוצאה לאור, ספרות עברית מתקדמת)
"המחלקה לספרות בסי־איי־איי היא סיפור כיסוי לדברים מלוכלכים. הספרות היא תמיד סיפור כיסוי."
בימי המלחמה הקרה פתח הסי־איי־איי חזית סמויה. המערכה החלה באירופה, אך בתוך זמן לא רב התפשטה לרחבי הגלובוס כולו. היא התנהלה בבתי הקפה, באוניברסיטאות, בכתבי־העת ובהוצאות הספרים. מה שהחל כמבצע לבלימת הקומוניזם הביא לפריחה ספרותית חסרת תקדים, והניע את גלגליה של המהפכה המשמעותית ביותר בתורת הספרות במאה העשרים.
האפשרות לבלום את "השטן הקומוניסטי" באמצעות הספרות והתרבות הייתה פרי מחשבתו של יהודי אסטוני עלום שם, שהקים רשת אנרכית של סוכנים מלומדים ממיטב המחלקות לספרות באוניברסיטאות האמריקאיות. הוא גייס לפרויקט סופרים, מתרגמים והוגים ידועי שם, זוכי פרסים ומקבלי מלגות. חברי הרשת הפכו את דוקטור ז'יוואגו לרב־מכר עולמי, הפיצו את 1984 מעבר למסך הברזל, עיבדו את חוות החיות לאנימציה, סיכלו את זכייתו של פבלו נרודה בפרס נובל והמאיסו על גרהאם גרין את החיים. כל ההישגים הללו היו בעוכרם כאשר הסתבכו ברשתות של מבריחי נשק, דולרים ואופיום בסייגון, מנילה, מקסיקו סיטי וביירות.
המותחן האינטלקטואלי כפל ראייה הוא רומן בהשראת סיפורים ומקרים היסטוריים העוסק בין היתר בהיסטוריה של הרומן ושל מדעי הרוח במאה העשרים.