קול קורא להשתתפות בקבוצת מחקר
"אפילו הקב"ה נראה בעיני האדונים של המפד"ל כמעין עסקן קוסמי בלתי-מוגבל", כתב ברוך קורצווייל באוקטובר 1969, בתגובה לביקורת שהטיח בו ראש המפד"ל דאז חיים משה שפירא. בדבריו ביקש קורצווייל להפריד בין "היהדות הדתית", המושתתת על קבלת עול תורה ומצוות, לבין המפד"ל, או במילים אחרות, בין הממד הסוציולוגי והנורמטיבי לבין הייצוג הפוליטי.
בבחירות האחרונות לכנסת עבר השם "הציונות הדתית" טרנספורמציה נוספת: מכינוי של זרם או מגזר הפך המונח לשמה של מפלגה ספציפית, המבטאת קו ניצי, קיצוני ומיליטנטי. אירועי 7 באוקטובר, ובעקבותיהם הלחימה המתמשכת בעזה ובלבנון, העלו עוד את מרכזיותה של הציונות הדתית, כמגזר וכמפלגה, בשיח הציבורי.
המרחב שבין ההיסטורי לאקטואלי ובין התיאורטי לקונקרטי הוא זה שקבוצת המחקר תפעל בו. נקודת המוצא של הקבוצה היא שבאמצעות בחינת שאלות יסוד הנוגעות להיסטוריה, לתיאולוגיה, לסוציולוגיה ולפוליטיקה של הציונות הדתית אפשר לבחון נושאים רחבים ובעלי משקל בציבוריות הישראלית בכלל, ומתוך כך להעשיר את הדיון האקדמי והאקטואלי בשאלת היחס בין דת למדינה במדינת ישראל ובשאלות תיאו-פוליטיות רחבות בנוגע ל"דת" והגדרותיה היום.
אנו מזמינים חוקרות וחוקרים שמחקרם עוסק בשאלות הנוגעות לציונות הדתית על שלל היבטיה להצטרף לקבוצת המחקר. מטרת הקבוצה היא לספק מסגרת, זמן ושיחה מאתגרת ולאפשר החלפת רעיונות ושיח אינטר-דיסציפלינרי שיש בכוחו להעניק נקודות מבט חדשות על ההתרחשויות הללו ולעגן בכלים אקדמיים הבנה מחודשת של הציונות הדתית, ובתוך כך של החברה הישראלית בכללותה ושל שאלות תיאורטיות רחבות של "דת" ו"לאומיות".
קבוצת המחקר תתחיל לפעול בחודש פברואר 2025. במהלך המחצית הראשונה של השנה יתקיימו שלושה סמינרים בזום, כדי לאפשר השתתפות של חוקרות וחוקרים ממקומות שונים בעולם.
ב-12 ביוני 2025 תתקיים סדנה בת יום במכון ון ליר בירושלים, ובה יציגו המשתתפים את מחקריהם.
בהמשך לסדנה, נבקש לכרוך את הדברים לכדי פרסום בבמה אקדמית שפיטה.
לקריאת הקול קורא המלא >
הגשת מועמדות עד לתאריך 25.1.25
המעוניינים להצטרף לקבוצה מתבקשים לשלוח קורות חיים בצירוף תיאור קצר (עד 200 מילה) של מחקרם לדוא"ל tafath@vanleer.org.il