קבוצת מחקר 2023–2024

קבוצת המחקר התחילה לפעול במכון בפברואר 2023 במטרה לעסוק במתחים התיאורטיים והפוליטיים בין חלקים של המחשבה והפעולה הפמיניסטית לבין לימודי טרנסיוּת (Trans Studies).

הרצון בהקמת הקבוצה צמח מתוך ההבנה שיש מתח גובר – בעולם ובישראל – בין טרנסיוּת כתחום לימודים וחשיבה תיאורטית, המלווה בפוליטיקה וקידום מדיניות של א.נשים על הקשת הטרנסית, לבין כמה מהנחות היסוד הפמיניסטיות: בוודאי אלה של הפמיניזם הרדיקלי, אך גם של גרסאות רווחות ופופולריות של מחשבה פמיניסטית, וכן של חלק מן הפוליטיקה והמאבקים הפמיניסטיים.

נקודת המוצא לדיון היא שהאפשרות הטרנסית – הן כתיאוריה והן בגילומה החברתי – מעמידה במבחן את ההנחות הפמיניסטיות בדבר החלוקה בין מין (ביולוגי) למגדר (חברתי-תרבותי-זהותי), ומערבבת את המושגים האלה ואת "הסדר" – מין קודם, מגדר אחר כך – שעליו מתבססות ההנחות הרווחות בדבר הבניה חברתית של מגדר והשלכותיה. ערעור כזה על הנחות היסוד הפמיניסטיות אומנם כבר התרחש בתיאוריה הפמיניסטית בתקופות שונות בעבר, ובייחוד לנוכח ההשפעה המתמשכת שהייתה לתיאוריה הקווירית על פמיניזם וחקר המגדר בעשורים האחרונים. עם זאת, הפוליטיקה הפמיניסטית המיינסטרימית, וכן לימודי מגדר בבית הספר ובאקדמיה בדגש על מדעי החברה, לא עברו את המהפכה הזאת, או נסוגו ממנה בהדרגה. לפיכך הבסיס ללימודי פמיניזם ומגדר עדיין נלמד דרך החלוקה בין מין למגדר ודרך ההבניה החברתית לתפקידי מגדר ואופני שימורה (והדברים נכונים ביתר שאת כשמדובר בייצוגים פופולריים של פמיניזם בתקשורת ובתרבות).

בתפיסה רווחת זו של תיאוריה פמיניסטית, מאבקים פמיניסטיים הנשענים על תביעות בשמן של נשים, למען נשים, בדגש על ייחודו של הגוף הנשי, ושל ההבדל הגופני בין נשים לבין גברים, כגון המאבק לקידום זכויות הקשורות למניעת היריון, להפלות וללידה, מאבקים סביב סוגיות של בריאות נשים ומניעת אלימות נגד נשים – והדרישות למשאבים, חקיקה והגנה בשמן של תביעות אלה – מאותגרים בידי הנחות היסוד של תפיסות טרנסיות והפוליטיקה הטרנסית.

האתגר הטרנסי מאפשר לפמיניזם לחזור לסוגיות יסוד שהתקבעו ולבחון אותן מחדש. עם הסוגיות האלה אפשר למנות את היחס לגוף ול"טבע", תפיסת החירות האישית בתוך מערכות חברתיות וביחס אליהן, וגבולות השליטה והמעורבות של החברה והמדינה בסוגיות של מין, גוף ותשוקה. נוסף על כך עולות לדיון שאלות על מדיניות ומשאבים והאפשרות לפעולה סולידרית משותפת ולשילוב מאבקים ומטרות בין פמיניזם לטרנסיוּת. הדברים אף מתחדדים אל מול פוליטיקה פופוליסטית מיזוגינית וטרנספובית הרואה בביקורת הפמיניסטית ובמאבק הלהט"בי מקשה אחת.

למרות המרכזיות הפוליטית והחברתית של סוגיות אלה בארצות הברית, לימודי מגדר בישראל כמעט שאינם עוסקים בהן, לא כנושא תיאורטי ולא כסוגיה חברתית או פוליטית. אך בשנים האחרונות הולכת ומתגבשת גם כאן התובנה שאי אפשר לחמוק עוד מסוגיה זו. לימודי טרנסיות (Trans Studies) [עדיין] לא קיימים בישראל, ולכן מדובר במהלך חדשני וניסיוני באופיו לעסוק בנושא. דיוני הקבוצה התמודדו עם שאלות אלה מתוך מחויבות לבחינה פתוחה של נושאים טעונים ומתוך חיפוש דרכים לחשיבה משותפת ויצירתית בסוגיות אלה.

קבוצת המחקר מנתה 18 חוקרות וחוקרים ונפגשה באופן סדיר במהלך 2023 ו-2024.